Tomio Okamura navrhuje zestátnění Českého rozhlasu. „Ohrožení principů demokracie,“ reaguje Zavoral

V pondělním vysílání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu prohlásil předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, že bude usilovat o zestátnění Českého rozhlasu (ČRo) a České televize (ČT). Podle generálního ředitele ČRo Reného Zavorala svými výroky ohrožuje demokratické principy.

„Jestli má někdo problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to, a aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nad vaším hospodařením,“ řekl Okamura.

Podle něj je hospodaření ČRo netransparentní a ohradil se kreslenou karikaturou, která vyšla v předvolebním období. „Například Český rozhlas Plus vytvářel z veřejných peněz kreslenou karikaturu, kde mě zesměšňoval. Kdo mu na to dal peníze? Koncesionáři. Kdo jim to v Českém rozhlasu Plus dovolil?“ ptal se Okamura redaktorky Marie Bastlové.

René Zavoral se proti politikovým výrokům důrazně ohradil. „Český rozhlas nemá žádné problémy s hospodařením, naopak hospodaří zcela transparentně a naplňuje beze zbytku všechna ustanovení, která mu ukládají příslušné zákony včetně zákona o veřejných zakázkách či registru smluv,“ zdůraznil. Navíc se prý nikdy nebránil kontrole NKÚ.

Zestátnění by podle něj znamenalo krok zpět k totalitnímu systému, kterého se česká společnost zbavila po sametové revoluci. „Tvrzení pana Okamury na adresu ČRo jsou nepravdivá, zcela nepodložená a zavádějící,“ uvedl na závěr svého vyjádření René Zavoral.

Přidat komentář